RÅDGIVENDE INSTALLATØR

HEART – Herning Kunstmuseum.
HEART lyser op i den midtjyske morgensol som et hvidt lærred i landskabet. Murene er støbt så de ligner krøllet stof, og bag dem udfoldes kunst i verdensklasse. Lige så blød, som bygningen fremtræder med den særprægede overflade og de store kurver, ligeså skarp er sikkerheden. Et avanceret overvågningssystem holder øje med hver kvadratmeter af museet dag og nat, og gør det til et af de sikreste steder i Danmark.

HERNING KUNSTMUSEUM blev døbt HEART i 2009, da museet flyttede fra de gamle tekstilfabrikker og ind 

i den unikke bygning i bydelen Birk uden for Herning. Comfort-installatør Sten Engsig Madsen og hans folk fra Birk TeQ stod for de elektriske installationer, og de var med fra byggeriets begyndelse. 

“Jeg mener, at det tog to år fra ideen blev født og til byggeriet stod færdigt”, fortæller Sten. “Det var nødvendigt, at vi var med fra starten af praktiske årsager. Der var blandt andet rigtig mange installationer og ledninger, der skulle implementeres i selve byggeriet, men det har selvfølgelig også været fantastisk at følge hele projektet på tætteste hold.” 

Til daglig står driftschef Lars Clemmensen for museets sikkerhed. Hver krog og hvert gangareal har hans bevågenhed, og står der noget i vejen foran døre eller sikkerhedsudstyr, får det ikke lov til at slå rod. “Jeg går hele museet igennem flere gange om dagen, og sikrer mig, at alt er, som det skal være”, fortæller han. 

Men hjertet i HEARTs sikkerhed er det intelligente alarmsystem og video-overvågning. “Vi har næsthøjeste sikkerhedsniveau, og sætter vi bemanding på udstillingerne, når vi faktisk op på det højeste niveau.” 

I samarbejde med Sten fra Birk TeQ holder Lars sig opdateret med de elektriske installationer og nye muligheder for at optimere sikkerheden. 

– Herning Kunstmuseum blev døbt HEART i 2009, da museet flyttede fra de gamle tekstilfabrikker og ind i den unikke bygning i bydelen Birk uden for Herning. 

Højteknologisk beskyttelse.

HEART består af mere end 5000 topsikrede kvadratmeter. Med sensorer, alarmer og video-overvågning, er sikkerheden på stedet altid et skridt foran. Det har givet museet mulighed for at udstille kunst i verdensklasse. Sten og Lars letter lidt på sløret for, hvad der gør sikkerheden på HEART så skarp.

“Hvis nogen skulle få den geniale idé at ødelægge vores overvågningskameraer, fx ved at sætte noget for linsen eller prøve at tage dem ned, så kameraets optik pludselig ikke kan fokusere, går alarmen i gang med det samme. Eller hvis du vil lege hemmelig agent og kravle ind på museet via ventilationssystemet, kan du godt glemme det. De mange sensorer sladrer om al mistænkelig adfærd, og i det øjeblik alarmen går, tændes al lys på museet. Vi har taget højde for alle tænkelige scenarier”, fortæller de. I et lille kvadratisk -og hemmeligt rum snurrer ITV- overvågningen 24 timer i døgnet og optager begivenhederne.

Adgang til museets udstillinger, kontorer og gangarealer er umulig uden elektronisk kontrol. Via et sikkerhedsanlæg med scan- ner, der er placeret ved dørene, har museets ansatte adgang med en personlig brik, der indeholder deres data. Adgangen til udstillingerne er også beskyttet. Er du gæst, får du et kort, der via samme sikkerhedsanlæg, giver dig adgang til de dele af udstillingen, der er åben. 

– HEART består af to udstillingssale, en koncert- sal, undervisningslokale, en café, museumsbutik og et udendørs areal med en sø. I 2010 havde HEART 30.000 gæster og brugte 450.000 kW. 

Et sikkert indeklima.

Sollys (UV-stråler), støv, fugt og tempera- tursvingninger kan også være skadeligt for materialerne og ødelægge værkerne. 

Lars Clemmensen har overblikket over indeklimaet på HEART via Central Tilstandskontrol og Styring (et CTS-system), et moderne kommunikationssystem, der regulerer varme- og energiforbrug. Det giver ham mulighed for at styre indeklimaet fra ét sted og kontrollere blandt andet luftfugtighed og temperatur. 

“Luftfugtigheden må ikke overstige 60% og temperaturen skal holdes jævn”, fortæl- ler Lars, mens han viser, hvor nemt kommunikationssystemet på computeren giver ham svar på, om alt er, som det skal være. 

Luftfugtigheden holdes lav med et grundvandsbaseret køleanlæg: Den kølige luft, der produceres i anlægget får den varme luft i ventilationssystemet til at smide fugten inden den sendes ud via ristene i gulvet. 

Under betongulvene ligger gulvvarmesystemet og holder temperaturen mellem 19,8
og 20,5 grader. 

“Vi holder et ganske svagt overtryk på museet. På den måde trækkes der ikke luft ude fra og ind på HEART, når dørene åbnes og lukkes. Luften vi bruger i vores ventila- tionssystem er renset med ventilationsfiltre, og består desuden af ca. 80% genbrugsluft”, beretter Lars. 

Hjertet af HEART.

Den nøje indretning af teknikrummene i kælderen under HEART er et kunstværk i sig selv. Her har Sten og hans folk fra Birk TeQ udrettet noget nær et mirakel, der blandt andet involverer 125 kilometer led- ninger. 

“Her har vi virkelig kunnet brillere med vores spidskompetence, og her finder vi hjertet af teknikken bag mu- seets sikkerhedssystem”, fortæller Sten. “Et 3D-program gav os mulighed for at planlægge, hvordan rummene her skulle indrettes, inden vi gik i gang. Så kunne vi se, hvor meget plads, vi skulle bruge og hvor eltavler, ledninger og anlæg bedst kunne placeres i forhold til hinanden”, fortsætter han.

Det er ikke svært at se, hvad både Sten og Lars er stolte af. HEART har teknologi nok til at gøre enhver sci-fi-entusiast ivrig og et avanceret alarmsystem, der kan få enhver kunsttyv til at tænke sig om en ekstra gang. Og mens de to mænd puster liv i mærkelige hændelser optaget på video-overvågningen, kører kameraerne ufortrødent videre og ser alt – som fluer på væggen.

– HEART består af 5000 topsikrede kvadratmeter 

– Et overtryk inde på selve museet forhindrer støv og partikler i at trække ind og ødelægge værkerne 

– Alarmen aktiveres hvis overvågningskameraerne saboteres 

MERE OM DAN-EL A/S:

MERE OM DAN-EL A/S:

Du er altid velkommen til at benytte dig af vores effektive døgnvagt, som er åben alle årets dage. Der vil du altid få god og tryg rådgivning af et kompetent personale.

70 23 23 88